Adtraction

fredag 3 juli 2020

Investment AB Spiltan

I veckan ankom ett sommarbrev från Spiltan. Det bästa var kanske att de återigen tillkännagav ett återköpsprogram (det tredje). Jag tycker det är bra kapitalallokering från deras sida att återköpa, givet den i princip omotiverade substansrabattens storlek. De tidigare två återköpen skedde till vad vi nu kan konstatera bra och värdeskapande kursnivå för befintliga aktieägare. Jag ser faktiskt hellre att de i nuläget återköper aktier än att de betalar utdelning och jag kommer inte sälja några av mina aktier utan tar hellre en motsvarande större ägarandel.

" Försäljningen av Paradoxaktierna har ökat Spiltans likvida medel till cirka 830 miljoner kr. Styrelsen i Spiltan har därför för avsikt att föreslå ett frivilligt inlösenprogram efter sommaren och på så sätt återföra en del av medlen till aktieägarna.

De aktieägare som vill får möjlighet att lösa in en del av sina aktier. För även om det historiskt ofta varit en dålig affär att sälja aktier i Spiltan, kan det självklart uppstå tillfällen i livet när man behöver pengar till annat. De aktieägare som väljer att inte delta i inlösenprogrammet får i gengäld en större andel av Spiltan.

Det förra inlösenprogrammet som genomfördes hösten 2019, bidrog till ett minskat säljtryck från aktieägare som varit med länge. Även substansrabatten minskade.
"

Jag har varit aktieägare länge i Spiltan och överlag är jag en mycket nöjd delägare. Men, det finns även saker jag vill ifrågasätta.


Spiltan har över etthundra miljoner kronor investerat i Berkshire Hathaway. Det är således en liten andel av totala portföljen, men ändå en betydande summa pengar. Warren Buffett har utan tvekan skapat en fantastisk avkastning, men han tycks ha sin bästa tid bakom sig. Visst kan man kanske motivera detta innehav med dess defensiva karaktär (givet kassans köpkraft). Men, samtidigt ska vi komma ihåg att Centralbankerna idag tillser att Berkshire troligtvis inte kommer att erhålla de fantastiska köplägen som uppstod under t.ex. finanskrisen. Jag finner det märkligt att de i princip inte drog någon nytta alls av årets nedgång. Tvärt om så gjordes ett fåtal dåliga affärer i flygsektorn. Bör man kanske ta det sistnämnda som att Warren har tappat stinget helt? Den stora andelen banker i bolaget är inte heller det något som jag finner särdeles attraktivt. Ovanpå detta har vi den gigantiska nackdelen av storleken, något som i princip garanterar att Berkshire inte förmår slå index idag.  

Det vore intressant att höra Spiltan motivera detta innehavs existens i portföljen. Jag förstår att Per Håkan gillar att besöka Berkshires stämma. Men blir det inte lite väl dyrt?...
  

15 kommentarer:

 1. Håller med dig att det går att ifrågasätta men samtidigt kanske Berkshire överaskar dom närmaste åren. Men jag tror att dom får svårt att slå index eftersom dom är så stora vilket gör att dom måste hitta många bra investeringar för att slå index eftersom varje liten företag som dom går in blir så liten andel av hela Berkshire.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv undrar jag om inte Berkshire borde styckas upp, kanske händer det den dag WB checkar ut? De är för stora för sitt eget bästa nästan.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Jag gillar Spiltan och blev glad när de gjorde sin split så att aktierna skulle bli mer lättillgängliga prismässigt. Tidigare har jag köpt en aktie i taget för ca 8-9000 kr och såg nu fram emot att kunna köpa mindre poster. Men efter splitten visade det sig att man ändå måste köpa minst 50 aktier åt gången, och med senaste kursen blir det ju ändå ca 7500 kr. Alltså egentligen ingen större skillnad mot förut. Synd tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte varför det är så. Kanske av kostnadsmässiga skäl för handelsplatsen?
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Om det någon gång slutar vara inne med tech och tillväxten där mattas av kommer BH krossa index, tror jag. Och händer det inte inom överskådlig tid kommer BH gå nästan som index.
  Jag har inget problem alls med att Spiltan har en BH post.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tänker vi rätt olika, mer ån tio års kraftig underprestation är ingen bra användning av kapital enligt mig.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. En normal substansrabatt ligger på 15-20%. Det är inte omotiverat, utan har nog flera anledningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser du till bolagets avkastning historiskt, så är det få som slår Spiltan under decennier. Förvisso så har Paradox bidragit mycket, men även övriga portföljen har avkastat över 20 procent årligen under lång tid. Sedan är det väl en viss rabatt pga onoterat, men det är ju på väg att ändras under kommande år förmodligen tack vare mtf ansökan.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Beträffande rabatt på investmentbolag så kan man väl hävda att det är omotiverat när det är ett faktum att många av dem sår index och merparten av fonderna, till betydligt lägre avgifter dessutom. Sedan är det väl som så att bankerna inte gärna analyserar och rekommenderar investmentbolag, för det skulle ju inte ge intäkter till dem i princip. Och mindre uppmärksamhet bidrar nog till rabatten i sig, trots att det är mer värdeskapande investeringar än mycket annat.

   Radera
 5. Mitt största problem med Spiltan är att dom handlas på den där låtsasbörsen Pepins. :/

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det är väl därför du ska köpa redan nu då? För de lär ju övergå till veckovis handel mot början av nästa år i och med mtf ansökan till FI. Och då kommer du alltså kunna handla via din vanliga nätmäklare.
   Men sedan vet jag inte om Pepins är ngt speciellt problem egentligen. Tyckte det var busenkelt när jag har köpt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 6. Jag köpte mina första Spiltan på Pepins nu senaste rundan. Hoppas knipa några fler innan dom noteras.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt, det tror jag du gjorde rätt i ifall du nu är långsiktig i ditt sparande.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 7. Idag säker jag på Omni Ekonomi att man skall se Berkshire Hathaway som en extrem säker lång obligation som kanske kommer att ge 10 % i årlig avkastning genom löpande kassaflöden från helägda bolag och utvecklingen på börsportföljen. Aktien också ned 20 % sedan i 2/2020 så vi har köpt mer i Inv AB Spiltan. Mvh Per H Börjesson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per, vad roligt att du tittade in på min blogg. Ja, att Berkshire är defensivt det kan jag hålla med om. Det sista stora köpet de gjorde i dagarna var antagligen väl nyttjade medel från kassan. Många hade nog väntat på att något positivt skulle hända.
   Tack för kommentaren.

   Radera