Adtraction

tisdag 7 juli 2020

Wirecard

Ingen har troligen kunnat missa att ett av Europas få techbolag tyvärr visade sig vara ett enda korthus? Jag drabbades inte själv av detta som tur var, men jag har tyvärr tagit del av historier från folk som drabbades hårt. Jag kände därmed att jag var tvungen att ta en tämligen snabb titt på vad som hände.

Jag vet knappt ens vad jag ska säga, det är Enron nivå på detta. Kan vi nu alla enas om att aldrig någonsin mer lita på revisorer, tack? Det är få bolag i världen som uppger sig hålla en kassa som nedan, och denna lilla del av Wirecard 's balansräkning ignorerade revisorerna tydligen att verifiera ingående varje år.

Uppgivet fake news från bolaget.
Här kom jag just att tänka på följande:

" In truth, business is too unpredictable for the numbers always to be met. Inevitably, surprises occur. When they do, a CEO whose focus is centered on Wall Street will be tempted to make up the numbers." - Warren Buffett

Jag finner det lite intressant att bolaget ständigt ökade belåningen, trots kassan. Men, de hade säkerligen en bra förklaring till revisorer och analytiker? Vd hade ju trots allt en bakgrund som konsult på KPMG och han var en mycket flitig användare av alla senaste inneord i sina presentationer. Kanske underlättades vd's lögner av förvärvet av XCOM? Om inte ovan räckte som anledning att avstå denna aktie så tycker jag ändå att övriga uppgivna nyckeltal var tämligen mediokra, trots att de var påhittade. 

Även Moodys lurades av bolaget så sent som Nov 2019, återigen (klicka för stor bild).


De första varningstecknen fanns redan år 2005, när bolaget påpassligt valde att gå till börsen genom att ta över ett suspekt betalningsbolag med verksamhet inom porr- och spelbranschen. Det fina med en sådan process är att Wirecard då undgick all genomlysning som vanligtvis sker vid en mer seriös börsnotering. Precis som med Telia så tycks bolagets problem ha eskalerat när de gav sig in på att jaga förvärvsdriven tillväxt i diverse korrupta länder, även om inte ens hemmamarknaden var meningsfullt lönsam i detta fall. Den som ägnar lite tid finner i övrigt att bolaget ständigt har varit i diverse märkliga blåsväder. När det finns så många bra bolag i världen att välja på så bör man helt enkelt bortprioritera den typen av aktier. Detta helt oaktat att även svenska fondförvaltare, som uppenbarligen inte gjort hemläxan ordentligt, öppet har inkluderat Wirecard bland ”världens bästa bolag”. Det kanske lätt blir så om man köper bolag mest för att de ingår i index?...

Tidigare hade jag nog ändå viss respekt för tyska finansinspektionen och regleringen i Tyskland. Inte längre! Det sätt myndigheterna har agerat på i fallet Wirecard är högst anmärkningsvärt. Istället för att först detaljerat undersöka journalisters och blankares argument så tog de Wirecards sida och agerade direkt aggressivt mot de som ifrågasatte saker och ting. Även om det är vanligt att skjuta budbäraren, så hör sådant beteende enbart hemma i bananrepubliker.

Jag vet att vissa aktiägare med rätta är frustrerade över revisorernas agerande i även det här fallet. Åtal väntar troligtvis och jag hoppas de får bära sitt ansvar med rejält kännbara böter. För såhär slappt kan det inte få fortsätta i den branchen. De är ju en del av hela problemet, som jag ser det.

Har du själv tittat igenom detta bedrägeri, eller har du några tankar kring det?

Länk till Wirecard hos Avanza

4 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte kolalt på Wirecard men jag har läst en hel del om det som skrivits om dem och det här luktar verkligen illa! Lite oväntat att annars ordningssamma tyskar klantat till det så här.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Jag drabbades hårt då jag hade Wirecard som mitt största innehav. Jag lurades också av Avanzas belåningsvärde på 80% för aktien. Är ingen stor sparare och förlorade 140 000 av de 210 000 som jag sparat ihop. Har kärt mig av läxan att inte någonsin ha stora innehav och att inte lyssna på börspodden och andra som såg stor uppsida i aktien. Är rätt knäckt nu :( jobbade under raset ich hann inte reagera. Aktierna finns kvar i depån och lyser påminnande rött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar vilken otur!! Men tack och lov hade du i alla fall inte alla pengar där. Skickar välgångsönskningar och bättre tur i etern. Sprid riskerna ordentligt framöver (inte alla ägg i en eller två korgar!), så kommer du inte behöva uppleva det igen, utan tjäna in den förlorade summan. Jag håller tummarna för ekonomisk framgång!! //Märta

   Radera
 3. Det var tråkigt att höra. Det man kan göra är att ta lärdom av det som hänt och sedan gå vidare. Låt det inte avskräcka dig från sparande dock. Som ny sparare bör man nog inte ha så pass stor andel av sina pengar i ett och samma innehav utan försöka diversifiera sig något mer.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera