Adtraction

lördag 18 juli 2020

Not very much ESG

Jag har funderat över detta en längre tid, men nu har jag äntligen fattat ett strategiskt beslut för mina långsiktiga portföljer. Banker har framöver inte en plats i mitt placeringsunivers. Denna sektor är inte längre ett alternativ jag ens kommer att överväga.

Det finns många olika anledningar till min syn på banker som sannolikt underpresterande företag. Bara för att nämna ett fåtal så kan vi ta det här med företagskultur som exempel. När du diskuterar om banker, privat eller i arbetet, hur ofta händer det då att den du pratar med verkligen skiner upp över sin banks goda service? Jag skulle svara nästan aldrig eller väldigt sällan. Det finns nog många förklaringar till detta faktum, men en av dem är definitivt att incitamenten i branschen är rakt igenom felaktiga och fel människor attraheras till branschen av fel anledningar. För merparten banker handlar det inte alls om hur man skapar värde för kunder på bästa sätt, utan snarare om hur personlig vinning skapas för säljaren ifråga på kunders eller samhällets bekostnad. Detta är ofta även ett bärande tema i bankers produktutveckling. Hur många privatpersoner anser du själv har förmågan att förstå matematiskt komplexa strukturerade derivat? Det har dock inte hindrat banker från att hårdsälja detta till ohyggliga marginaler under lång tid.

I nutidens samhälle pratas det mycket ESG från bankerna. Anledningen till det stavas säljande och trendföljande momentum. Det handlar till stora delar inte alls om samhällsengagemang, analys eller bolagsstyrning. För detta är i grunden ingenting som kan formuleras i matematiskt relativa tal, men det kommer mycket väl till pass när det gäller fondbolags fasad. När du beaktar bankers egen bolagsstyrning så vill jag hävda att hela affärsmodellen är långsiktigt ohållbar. Ohållbara företag är ingenting jag vill äga i mina långsiktigare portföljer.

Utöver att banker även missgynnas av ränteläget så utmanas de idag tekniskt på många olika fronter. Det finns tämligen goda skäl till detta. Många av utmanarna har en mer kundvänlig attityd och jag tror således att bolag som t.ex Savr kommer att lyckas mycket väl på sikt. Vinnare på det är kunder.             

Svårt att motstå en bra tradingposition när man ser läget, men...

Vad anser du själv om banker i allmänhet eller som placering?

Länk till Swedbank hos Avanza

11 kommentarer:

 1. Håller med. Banker, flygbolag, resebranschen, byggbranschen, oljebranschen och numera även fastighetsbranschen (i alla fall de närmaste 6 månaderna) håller jag mig ifrån. Teknologi de närmaste fem åren är där man kommer tjäna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I seriösa branscher som skapar värde för kunderna så finns oftast köpvärda bolag, om man vänder på tillräckligt med stenar. Att ordet tech skulle vara tillräckligt låter jag vara osagt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Jag är nog benägen att hålla med när det gäller gammelbanker, svenska så väl som utländska, men jag ser annorlunda på internetbankerna. Lika missnöjd som jag är med min gammelbank lika nöjd är jag med min fantastiska internetbank. Den hade jag gärna investerat i, om den inte hade varit för dyr..

  När du väljer bort bank, menar du banker i det breda perspektivet, dvs alla fintech utmanare också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du händelsevis tänker på Avanza här, så ser jag idag ingen större skillnad. De har ganska nyligen rekryterat en vd från gammelbank av den anledningen att Avanza vill bli gammelbank och de kör en hel del fula säljmetoder och pr. För att inte tala om tex avgifterna på fonder, samma lurendrejeri med fondkunder som för 20 år sedan.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Med det sagt så anser jag alltså att alltför ofta så handlar valet av husbank inte om att göra ett bra val utan snarare om att försöka göra ett så lite dåligt val man kan. En sådan bransch kan jag inte investera i.

   Radera
 3. Jag "skiner upp över sin banks goda service" efter att jag i dagarna bytt bank för bolån från Nordea till Hypoteket. Förutom en rejäl räntesänkning (från en ränta som Nordea i omgångar hävdat var mycket bra för någon i min dåliga ekonomiska situation) skedde byted med korta konkreta kontakter med en person över telefon och resten helt digitalt.
  Så nej - jag ger inte mycket för banker. Men det finns fantastisk 'fintech' där ute som totalt kommer ta över inom några årtionden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte nog med det, för du kommer garanterat tvingas upprepa ditt besök på denna marknaden i Marrakech som bolån innebär. Varanat år ska banken tvinga dig antingen lägga ned jobb på idiotisk "förhandling" eller pröjsa mer, helt oavsett ekonomisk läge eller den risk du utgör för banken.
   Det finns en fras för sådant: Fyou.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Var god och nämn en enda bransch till där kunder ska stå ut med att pissas på varannat år?

   Radera
  3. Nä, jag kan inte komma på en enda annan bransch. Det finns sannolikt samma tendenser inom vissa myndigheter, men har inte haft så mycket med dom att göra. Skillnaden är dock att man kan rösta med fötterna när det gäller banker. Det är därför jag just nu har 7st olika banker för att "bli så lite blåst som möjligt".

   Radera
  4. Telekom är rätt likvärdig. Lockar med rabatt för att sedan höja priset efter 1 år. Finns även lokala monopol med exempelvis Telia "öppen" fiber där öppen betyder att det endast finns ett val i detta fall.

   Radera
  5. Nja. Skillnaden är väl enorm där? De tillför ett samhällsbehov och de utvecklar absolut inte produkter enbart i syfte att lura kunder, vilket många banker defakto gjort oerhört länge.
   Tack för kommentaren.

   Radera