Adtraction

fredag 7 augusti 2020

Tack för kaffet Spiltan

På mäklarsvenska har det ofta sagts " det är aldrig fel att ta en vinst ". I mitt tycke något av ett mycket vanligt nybörjarmisstag, att kapa vinster allt för tidigt och därmed erhålla en dålig riskjusterad avkastning. För mäklaren ifråga är det förstås mycket bra så länge provisionen flödar in, vilket oftast är det primära målet.  


Oaktat ovan så gör jag dock det nu i denna fond. Mitt under kraschen tidigare i år kunde vi bevittna hur likviditeten försvann och den svenska obligationsmarknaden kraschade fullkomligt. Det panikutflödet drev i mitt tycke upp riskpremier alltför mycket och jag bestämde mig för att ta motsatt sida, i avvaktan att Centralbanker skulle eliminera risken som brukligt idag. Vad vet jag, det kanske är som så att marknaden ska ända tillbaks till det euforiska utgångsläget vid årets början? Men, jag tar hellre en vinst nu på ca 9 procent på kort tid i denna högriskfond. Pengarna omplaceras i ett mer defensivt alternativ.

Hur ser du själv på företagsobligationer i nuläget?

Länk till Spiltan Högräntefond hos Avanza

4 kommentarer:

 1. Snyggt! Blev lite fundersam kring om att du sålt själva Spiltan-aktien men nu är jag lugn igen :-)

  Företagsobligationer undviker jag, tveksam risk/reward?

  SvaraRadera
 2. Ha ha, jasså? Nej med Investment AB Spiltan så säger jag som Fredrik Wester sagt om sitt bolag Paradox, "vi ska inte köpas, vi ska köpa".
  Det får barnbarnen ärva någon gång i framtiden, hoppas jag.

  Företagsobligtioner kan vara riktigt bra grejer, om man köper och säljer i vettiga lägen vill säga.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Jag har flera gånger sneglat på företagsobligationer, men aldrig gett mig in i dem - egentligen bara för att jag fokuserar så hårt på bra, trygga utdelningsaktier. Med C19 fick ju även de tryggaste av trygga utdelningsaktier stryk, även om det finns en hel del som behöll utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min inställning redan innan Covid var väl i princip den att utdelningsaktier blivit allt för populärt som strategi och att de aktierna därmed hade handlats upp till helt orimliga nivåer. En smäll som bara väntade å att hända, speciellt i Usa.

   Beträffande företagsobligationer så har ju även de en relativt hög inneboende korrelation till aktiemarknaden av naturliga skäl. Speciellt de med lite högre kreditrisk. Men i vissa fall kan de vara ett bra bet.
   Tack för kommentaren.

   Radera