Adtraction

lördag 1 augusti 2020

Ädelmetaller

Det pratas på sina håll om att vi har en bubbla i ädelmetaller. Detta efter att en ny topp inte synts till på drygt 10 år. Ofta från samma håll som inte ens såg uppgången komma. Hur ofta ser man samma typ av diskussion på aktiemarknaden?...

Dagens av centralbanker artificiellt nedtryckta räntor gör det dock i mitt tycke inte speciellt attraktivt att balansera risken i en portfölj med räntor, på det vis som fungerade så pass bra under decennier. Ränteläget kommer förmodligen förbli lågt under lång tid, samtidigt som skulderna fortsätter pumpas upp aggressivt, till bristningsgränsen, och värdet av fiat-valutorna därmed försvagas. 

Klicka för större bild.

Jag kan ha fel, men jag ser inte mycket som talar för att realräntan ska upp. Jag kommer således även framöver ha kvar min hedge i ädelmetaller. I linje med Ray Dalio's teorier så ser jag det som ett bra inslag i en välbalanserad portfölj.

Jag har länge b.l.a. använt nedan fonder för min allokering till dessa tillgångsslag, utöver egen handel. Lyckligtvis så säljs även dessa fonder med kraftigt rabatterad avgift via Savr. I det fall det går så föredrar jag alltid att köpa fonder hos Savr, eftersom rimligare avgifter påverkar slutresultatet i mycket hög grad över längre tid.

Hur ser du själv på ädelmetaller?

Länk till Pacific Precious hos Avanza
Länk till AuAg hos Avanza

6 kommentarer:

 1. Har köpt aktier i guldproducenter. Har gått bra med på sistone har investeringen påverkats negativt av sjunkande dollarkurs.

  SvaraRadera
 2. För egen del spekulerar jag främst i råvaran, eftersom det är det jag vill åt samt att risken ofta är hög i de bolagen och de uppfyller oftast inte mina investeringskriterier.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Jag investerar också i råvaran. Dels pga det du beskriver om ofta högre risk och dels för att det är ett smidigt sätt att exponera sig utan att man behöver grotta ner sig hos diverse råvarubolag. Jag försöker ha en portföljandel med guld om minst ca 10%. I dessa oroliga tider känns det som ett bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det ovan sagt så placerar de fonder jag nämnde ovan ofta i även aktier i sektorn. Men då får man ju en stor diversifierad korg där.

   Radera
 4. Jag ska villigt erkänna att jag kan råvaror för dåligt generellt sett, och är ännu sämre på ädelmetaller.

  Det enda jag funderat på är att köpa fysiska guld eller silver, men det är mer en prepping-fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig poäng du tar upp där! Man ska alltid veta vad och varför man köper och alltid sortera bort det som enkom drivs av "känslodelen av hjärnan". Annars blir det sannolikt sett snabbt en lika stor katastrof som när Löfven eller Miljöpartiet försöker bedriva politik.
   Tack för kommentaren.

   Radera