Adtraction

lördag 12 september 2020

Pensionsspar

Jag sköter det privata pensionssparandet åt även min sambo, eftersom det är jag som har det ekonomiska intresset i familjen. Det sparandet har jag dock medvetet lagt i fonder eftersom man kommer långt även med det. Med tanke på tidshorisonten och avkastningskravet så har allt lagts i aktiefonder.   

 

Jag har i helgen uppdaterat allokeringen något och den medvetne ser att det är en viss tonvikt på Sverige och Norden och att jag har valt fonder med olika förvaltningsinriktning. Jag ser gärna att förvaltarna är delägare i de fonder de driver då det sannolikt ökar prestandan. Fonder som placerar i emerging markets har ofta lite högre avgifter, men jag tyckte en billigare indexfond var ett hyfsat bra val där.   

I ett långsiktigt sparande så är det viktigt att hålla nere avgifterna. Nätmäklarna slår sig ofta för bröstet, men faktum är att de har bibehållit skadligt höga avgifter för fonder under decennier. Idag finns det därmed ingen som helst anledning att ha sitt fondsparande hos någon annan än Savr

Har du själv provat Savr och vad tycker du om dem? Hur har du valt att lägga upp ditt pensionssparande?  

2 kommentarer:

 1. Förutom om du kramar breda/globala index, för då spelar det ingen roll. Jag kör 1 fond på SAVR (PLUS Småbolag Sverige Index (-0,13%-enheter på SAVR)), resterande 3 på Avanza då de antingen inte finns (ej heller liknande till lägre avgift) eller endast kostar 0,01% mindre (Spiltan Aktiefond Investmentbolag).
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det finns väl ändå en stor fördel att ha samtliga fonder på så få ställen som möjligt kan jag tycka. Sedan har det blivit till en ren principsak för min del, jag gillar inte att bli rånad av nätmäklarna utan flyttar pengarna. Det här rånet har pågått allt för länge, det gäller att rösta med fötterna.
   Tack för kommentaren.

   Radera