Adtraction

måndag 16 november 2020

Jag tecknar inte Nordnet

Nordnet är på väg till börsen igen, vilket säkert inte har undgått någon börsintresserad. Jag hade tänkt ge det en chans och därmed läsa prospektet när det finns tillgängligt, men jag ändrade mig. Jag ändrade mig när de publicerade en köpeartikel där ledning och ägare gick all in på virtue signaling. Om det behövs marknadsföring som signalerar godhet genom att nämna kungafamiljen, veganer, hållbarhet och elbilar då finns anledning att bli skeptisk direkt. Samtidigt ska erbjudandet ske med exklusivitet till anställda och egna kunder. Alltså än mer hästhandlartaktik, där du som köpare tydligen ska känna dig utvald. För övrigt vet nog tidigare anställda på HQ Bank vad det kan innebära att låna pengar och köpa aktier i sin arbetsgivare, inte att rekommendera.

Det som även var löjeväckande var skälet man angav till att bolaget köptes ut från börsen. Det var naturligtvis inte för att tjäna pengar i samband med en nedtryckt värdering?... Riskkapitalister lever på att köpa bolag billigt och sedan sälja dem dyrt till näste man, så jag är inte förvånad. Även det breda teckningsintervallet i denna ipo andas osedvanlig girighet. Brukar du köpa grisen i säcken så bör detta upplägg tilltala dig. Huvudägarna signalerar med dessa transaktioner tydligt vem de anser sig företräda. Övriga blivande aktieägare och anställda är tydligen enbart att anse som mat till rovdjuren.

Vidare angavs att man har investerat 800 miljoner i IT. Det är väldigt mycket pengar och det är ju knappast en merit att tidigare ledning har underinvesterat så pass kraftigt i verksamheten tidigare. Jag kan som kund säga att jag inte har märkt något alls av dessa investeringar trots det höga beloppet. Jag har däremot noterat att Nordnet har drivit världshistoriens kanske mest utdragna projekt för att byta hemsida. Slutresultatet är knappast särskilt imponerande.         

Stora delar av den affärsmodell Nordnet och Avanza har är på god väg att vittra sönder idag. Man har under decennier levt kungligt på att debitera stackars fondsparare enormt höga och skadliga årliga avgifter. Tack och lov så har det nu dykt upp nya aktörer som är på stark frammarsch. Jag är helt övertygad om att Savr kommer lyckas mycket väl framöver. Jag har själv flyttat fonder dit för en tid sedan och kan gå i god för hur väl deras plattform fungerar. Den flytten kommer spara mig stora pengar över tid. Och om nu inte detta räcker så kom det i dagarna även ut följande information:

" Freetrade utmanar Avanza och Nordnet, utlovar avgiftsfri aktiehandel i Sverige :
...Freetrade har en handelsvolym om över 12 miljarder kronor hittills i år och en brittisk kundbas som femdubblats de senaste 12 månaderna.
  ".    

Depåer som flyttas till Savr kommer främst från ovan.

Varje timme flyttar någon en isk-depå till Savr och det sätts i nuläget in 8 miljoner kronor per dag. Det är kanske små siffror i jämförelse, men kundbasen har bara de senaste tre månaderna växt med 76 procent. Avanza och Nordnet har all anledning att bli kalla om fötterna. För deras affärsmodell är inte alls anpassad för att möta denna i grunden nödvändiga förändring av branschen. 

Timmen är slagen för förändring av oligopolet. Samma fonder, halva priset. Själv anser jag att det inte finns anledning att ha sina fonder hos någon annan aktör än Savr. Har du själv provat Savr och vad anser du om dem?    

Länk till Savr 

12 kommentarer:

 1. Jag tecknar inte heller. Värderingen är chockerande hög även om det skulle bli lägsta i invervallet. T.o.m mindre lockande än Avanza's skyhöga värdering.

  Hade jag varit fondsparare skulle jag haft Savr utan tvekan. Men nu är jag aktiesparare med bara en liten del indexfonder, där är savr inte konkurrenskraftiga. Dåligt utbud och utan avgiftsrabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, prissättningen är inte bara väldigt dyr, det är rent av chockerande. Minns att det var bara 3 år sedan de köpte ut bolaget billigt från börsen. Dessutom ska de lura på sina egna kunder och anställda detta, jag tycker det luktar väldigt mycket Telia.

   Att Savr inte har bra utbud av indexfonder vet jag inte om jag håller med om. Det är desutom enkelt att ändra på och man kan inte förvänta sig samma skillnad i pris tack vare redan lågt pris. I sin helhet erbjuder Savr tusentals fonder redan idag.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Den som vill kan med fördel klicka på länken ovan och komma till Saver's hemsida. Där kan du på några sekunder automatiskt jämföra avgiften gentemot dina fonder idag. För framförallt aktivt förvaltade fonder blir det en mycket stor och betydelsefull skillnad.

   Radera
 2. Skönt att du fick in en sponsrad länk av Savr också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den länken känns väldigt relevant i detta sammanhang skulle jag säga. Jag brukar rekommendera ting jag själv nyttjar och kan gå i god för dessutom.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Var bland dom första att byta till Savr från Avanza å de funkar jättebra och deras plattform blir bättre för varje månad som går. Samt det tillkommer nya fonder hela tiden Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var med tidigt ute och jag kan bara instämma.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 4. Är väldigt nöjd med Avanzas plattform, förutom på en punkt. Avgifterna. Välkomnar med anledning av det spelare om Savr. Har inga planer, än iaf, att byta från Avanza, men jag hoppas det blir en rejäl tillströmning till Savr med flera kommande år.

  Jag är övertygad om att det i förlängningen kommer leda till att även Avanza och Nordnet kommer behöva tänka om. Precis som våra storbanker fått tänka om kring avgifter för depåer och aktiehandel där nätmäklarna var förebilder en gång i tiden.

  Kul kommentar om Nordnets byte av hemsida :-) Särskilt när vi kopplar det till 800 mkr i investeringar även om man, förhoppningsvis, inte lagt allt på hemsidan. Det skulle i så fall vara lite av ett världsrekord i dyr hemsida. Det övergår mitt förstånd hur man så kapital misslyckats med nya hemsidan, det kryllar av märkligheter samtidigt som det saknas självklara funktioner (som jag trots allt tycker Avanza lyckats ganska bra med).

  SvaraRadera
 5. Låt oss hoppas att allt fler inser hur rippade de blir idag med avgifterna.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 6. Hej

  Avstår Nordnet jag med. Vill flika in om att SAVR, som jag också använder ska sägas, inte lyckas vara helt transparenta med referens avgifterna (de innan rabatt). Tex så kan du handla Spiltan Aktiefond Investmentbolag via Spiltan Fonder (FondaABs plattform vilken även SAVR köper) för 0,2 och på SAVR 0,27 - 35% dyrare. Dito Småbolagsfond handlas för 0,97 på SAVR med referens 1,6 och på Spiltan Fonder 1,5. Så ska man jag på marginalen krävs efterforskning.

  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att Savr är totalt transparenta. Du kan jämföra dina avgifter automatiskt på hemsidan mot där du har dem nu. Du måste också inse att det de har plockat bort är själva säljprovisionen på fondens avgift Därefter debiterar de en liten procentuell andel av kapitalet själva för att täcka sina egna kostnader och skapa en rimlig vinstmarginal.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Den som vill kan läsa om avgifterna på deras hemsida. Men Savr återbetalar alltså försäljningsprovisionen till kundens konto så fort den har dragits. Så kan man själv direkt återinvestera den i fonden om man vill. Det är alltså aktörer som Nordnet och Avanza som idag tar ungefär hälften av avgiften rakt i sin egen ficka. Inte klokt att det har fått pågå så i decennier.

   Radera