Adtraction

tisdag 24 november 2020

Fastigheter i portföljen?

Jag är i grunden en utpräglad stockpicker, då jag söker högre avkastning än det marknaden har att erbjuda i genomsnitt. Men det finns tillfällen då även jag går in i t.ex. olika indexbaserade etf:er. Perioden kring den värsta krisen i våras var ett sådant tillfälle.  

Det blev köp skapligt nära bottnen här.

Under denna period så var ett flertal sektorer i Usa fullkomligt utbombade, av ingen annan anledning än att folk hade panik. Fastighetssektorn blev fullkomligt irrationellt prissatt och man kunde i princip kasta pil på börslistan för att vinna på sikt. Många reits har fortfarande rejäl uppsida. Därav köpte jag denna breda sektor etf, vid sidan av specifikt utvalda bolag som jag köpte för att behålla på mycket lång sikt i utdelningsportföljen. Positionen i denna etf kommer dock avvecklas vid lämpligt tillfälle, då jag i grunden inte gillar indexprodukters egenskaper och effekter på marknaden alls. Fastighetssektorn är en sektor som inte alls är särskilt homogen idag tycker jag. Det finns därmed stora möjligheter i att välja rätt typ av exponering istället för ett statiskt index som inte beaktar vare sig pris eller specifika risker.  

Gjorde du själv några bra eller dåliga affärer under våren? Lärde du dig något av händelserna?  För egen del kom jag väldigt bra ut ur denna kris trots att det började tämligen illa, vilket jag till stor del har praktiska erfarenheter från tidigare kriser att tacka för. Jag lyckades denna gång överlag bemästra mitt psyke och ta rätt beslut under hård press, även om vissa misstag naturligtvis också begicks. Misstag är oundvikliga och hör till spelet, jag ser på dem lite som en kostnad man tar för att vara med.

Länk till Vanguard reit index fund hos Avanza 

5 kommentarer:

 1. Hejsan,

  Försökte kommentera förut men det kanske blev något fel.'

  Hur som, jag är outhärdligt nyfiken på hur du lyckades köpa den Etf:en då den där stängd för köp, (Bugg hos Avanza?)

  Mvh Pontus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många vägar bär till Rom. :)

   Det är ingen bugg tyvärr utan det är eu som har ställt till det rejält igen, denna gång för vanliga småsparares del. Dvs de har återigen skapat krångliga och helt onödiga regelverk i något slags konstigt och mästrande maktsyfte. Därmed kan många inte längre handla ett stort utbud av bra grejer i Usa, då eu politrukerna valt att återigen omyndigförklara folket.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Toppen,

   Tackar för svaret, attans att jag missade det tillfället då jag sedan länge tänkt att alla etf:er listade i usa var stängda.
   Denna är ju en man faktiskt vill äga på lång sikt.

   Mvh

   Radera
 2. Har tankat ishares developed markets property yield ucits etf usd(dist) lite bredare exponering. Men den går att köpa hos Avanza .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man kan köpa vissa etf:er även idag. Fast eus utbud är på många sätt avsevärt sämre än det som finns i Usa skulle jag säga. Men jag känner inte till den du nämnder.
   Tack för kommentaren.

   Radera