Adtraction

fredag 27 november 2020

Köpeanalysens dilemma - EG7

Allt för många i dagens samhälle lever i den fagra förhoppningen att centraliserade politiker, lobbyister och deras byråkrater framgångsrikt kan eliminera samhällsproblem, istället för att skapa än mer problem av än värre art. De sk Mifid direktiven är ett bra exempel på detta. Tanken var säkerligen god och det låter bra, om än omyndigförklarande av alla kunder, när myndigheterna beskriver det hela. 

En följd av Mifid blev att många småsparare förlorade möjligheten att handla i många rätt enkla men bra finansiella produkter i Usa. Den vansinnigaste påföljden är kanske att bankerna nu är skyldiga att skicka ut oönskad epost så fort en position rör sig 10 procent i negativ riktning. Alla som handlar derivat i någon form vet att man lätt kan bli vansinnig på dessa dumheter. Enbart en lönnfet och välavlönad pedofil i skattefrälset i Bryssel kan driva igenom något så korkat. 

En annan följd blev att analysverksamheten hos bankerna kom att omstöpas i grunden, vilket även medfört en ökad ineffektivitet i stora delar av småbolagssektorn. Det sistnämnda kan man ha många synpunkter på, men för egen del så anser jag mig ha vunnit på det tack vare att egen analys betalat sig så pass väl.

Kan allt köpas för pengar?

Den politik som Centralbanker idag bedriver har i kombination med Mifid skapat följande ultimata affärsupplägg:

1. Utgå från ett mediokert bolag.

2. Anställ politiskt korrekta säljtyper. Floskelbingo.

3. Låna väldigt mycket pengar i princip gratis från institutioner (t.ex. pensionsfonder som skriker efter all form av avkastning),  eller spä ut aktieägarna. Lite på liknande vis som Centralbankerna spär ut folks löner genom att trycka obegränsat med pengar. Förvärva sedan andra högriskbolag. Kanske kan du även hänvisa till att risken med många högriskbolag blir lägre genom diversifieringens magiska matematik? Istället för tvärtom då, vilket amerikanska skräplån naturligtvis visade under finanskrisen.

4. Köp "analys"-täckning via någon av alla de aktörer som ersatt tidigare analytiker. Om du inte får den positiva syn du betalt för på förhand så avslutas uppdraget och ges till en medgörlig firma. 

5. Upprepa. Fundera aldrig på balansräkningens styrka, egna kassaflöden eller hållbar och lönsam tillväxt. För det är ju helt old school som alla vet idag.  

Ovanstående punkter framstår förmodligen som ett dåligt skämt från min sida? Dagens aktiemarknad uppvisar dock så pass dåligt omdöme så att den sannolikt kommer att belöna dig rikligt. Även s.k. professionella fondförvaltare kommer gå i fällan. De köper mer än gärna allt som t.ex. ens andas orden esg, hållbarhet eller utlovad hög tillväxt. Även ovetandes småsparare hakar sedan på i tron att köpeanalysen är genuint oberoende. 

Jag vill i samband med detta dock passa på att ge en eloge till Erik Penser Bank. Tydligen en av få med ryggrad kvar. De upprättade relativt nyligen en köpeanalys (uppdragsanalys, för att vara politiskt korrekt) av Enad Global 7. Analytikern kom dock fram till den enligt bolaget felaktiga slutsatsen att aktiekursen borde halveras, givet fullt rimliga och optimistiska antaganden. Detta resulterade i att banken omgående förlorade sitt uppdrag. Fråga dig om ett seriöst företag agerar som så, eller ifall EG7 enkom är intresserade av att pumpa aktiekursen kortsiktigt, allt i syfte att driva varmluftsballongen till väders. 

Personligen blev jag inte ett dugg förvånad över att EG7 dyker upp i dessa sammanhang. Jag minns när jag läste deras första börsprospekt för ganska länge sedan. Min första tanke var att denna text måste ha skapats av ett barn. Det var så rakt igenom kass kvalité. Jag har inte följt dem så nära därefter, men jag har noterat att de fortsätter ta in allt mer pengar för att driva bygget vidare. Det var nog heller ingen slump att EG7 nyligen kopierade en text rakt av från Embracer och glömde ta bort företagsnamnet? Det hindrade dock inte att fondförvaltare svalde hela betet utan att tänka. EG7 verkar i en bransch med stentuff konkurrens och tämligen höga kostnader för spelutveckling och marknadsföring. Spelbranschen drivs av kreativitet, varumärken och trogna fans, det kräver genuint bra företagskultur. Många är kallade men få kommer lyckas väl. Mycket av detta kan inte enkelt skapas genom fler förvärv eller bara mer pengar. Men det tycks inte bekomma många banker och fondförvaltare, för allt som glimmar måste väl ändå vara guld?...         

Vad tycker du själv om EG7? Litar du på köpeanalys?

Länk till varmluftsballongen EG7 hos Avanza 

4 kommentarer:

 1. Lite OT, men har du haft aktier i Northview Apartment som har blivit utköpta från Torontobörsen nu i höst? De kanadensiska skattemyndigheterna har dragit 15% i skatt på hela försäljningssumman, och det är tydligen ingen skatt som Avanza kan få tillbaka. Kan man på något sätt kräva tillbaka den själv? Annars är det ju ren stöld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har handlat i dem ja, men jag stängde possen i god tid då mina mål hade uppfyllts. Dvs det blir sedvanlig skatt för min del. Men det du säger låter spontant lite märkligt.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Med det sagt gäller det ju alltid att ha koll på skatt och vilka snåriga regler som gäller i varje land.

   Radera
 2. Jag skrev inlägg om den affären, öppning och stängning på bloggen här förresten.

  SvaraRadera