Adtraction

lördag 8 maj 2021

Man vs Machine

Är ni bekanta med begreppet ekfatslagring? Ett ekfat är en tunna som ofta används vid framställning av spritdrycker, vanligtvis bourbon och sherry. Eftersom trä är levande material kan två i princip identiska tunnor resultera i olika karaktärer på drycken. Ett normalt ekfat används cirka tre-fyra gånger under dess livstid. En vanlig lagringsmetod är att först lagra whisky på en typ av fat för att sedan låta den ligga några månader eller ett år på sherryfat. 

Som av en händelse så är ovan princip även tillämpbar i trading. Efter det att jag har tagit fram en edge så låter jag den vanligtvis ligga oanvänd en god tid, för att sedan plocka fram och testa den långt senare. Om det visar sig att den fungerar även då och har fungerat även på osedd data under varierande förhållanden, då är det sannolikt en tillräckligt robust metod för att riskera riktiga pengar i skarp handel. 

Klicka för större bild.

Under 2019 hörde jag talas om att Lynx lanserade ett nytt program riktat mot institutioner. I enlighet med ekfatsprincipen ovan så bestämde jag mig för att lägga det på minnet och återkomma senare för en titt på resultaten.

" Lynx Constellation är ett systematiskt investeringsprogram bestående av ett antal prognosmodeller som baseras på maskininlärningsmetodik. Den optimala portföljen har högsta möjliga riskjusterade avkastning med låg korrelation till trendföljande strategier samt aktie-, ränte- och råvarumarknader. Dessutom kontrollerar portföljoptimeringen att exekveringskostnader för programmet inte blir för höga. Prognoserna ges dynamiska vikter efter sina respektive marginalbidrag. Lynx maskininlärningsmodeller är konstruerade för att identifiera komplexa icke-linjära obalanser i världens mest likvida makrodrivna marknader.

Ni hör ju själva i ovan reklam att detta tydligen är mycket avancerade grejer, bortom de flesta vanliga människors förstånd. Dock visar de mediokra faktiska handelsresultaten ovan att det är som vanligt, när finansmarknadens aktörer kommer springande med det senaste och mest raffinerade du kan uppbåda, då är det oftast läge att springa i hög fart åt andra hållet. Tyvärr är det ofta i dessa ting dina och mina pensionsmedel är investerade, till skyhöga kostnader. 

Länk till Lynx hos Avanza 

Vad tycker du själv om ovan resultat, är det imponerande, givet den omvärldsmiljö vi har bevittnat? 

2 kommentarer:

 1. Ekfatsprincipen - det gillar jag skarpt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har visat sig mycket användbar genom åren faktiskt.
   Tack för kommentaren.

   Radera