Adtraction

fredag 13 januari 2017

Nuveen Floating Rate Income Closed Fund (JFR)

Hemberg brukar på sin blogg propagera aktivt för att kunderna i princip skall in med allt på aktiemarknaden. Jag tycker det är en felaktig syn, av flera anledningar. För det första har vi nu många års kraftig börsuppgång bakom oss nu. Sedan kan man även fråga sig om alla har det psyke som krävs för att ha allt på börsen?


I tider när allt stiger, så är det lätt att konstatera, hade jag bara investerat mer så hade vinsterna vart än större. Men, den som varit med förr vet vad som lätt händer i en större nedgång. Den som då har torrt krut har avsevärt större chans att då bevara sitt lugn och därför fatta de rätta besluten. Att se de stora möjligheterna som öppnas upp, mitt i alltihop.

Sedan anser jag grunden i argumentationen felaktig, d.v.s. jag ifrågasätter hela grejen med att ränteinnehav inte kan generera pengar, även nu. Visst, att sitta med statspapper i nuläget är fullkomligt orimligt och kostsamt. Men, det finns andra segment. Under hösten nämnde jag t.ex. THL Credit Senior Loan, och  det har utvecklats utmärkt sedan dess (och även betalt en utmärkt kupong).
En annan fond jag köpte under hösten var JFR, vilken också gått bra.

Denna fond placerar i papper med rörlig ränta, och är alltså ett sätt att exponera sig emot scenariot med stigande korträntor i usa. Den ger i nuläget ungefär 7% i kuponger över ett år, med månatliga utbetalningar. Notera att JFR är en sk. "Closed End Fund" och att priset därmed kan handlas såväl med premie som med rabatt emot de underliggande tillgångarna.

Det finns olika typer av dylika fonder (olika hävstång, kreditrisker mm), och nedan illustreras portföljens exponering :
Vidare så är innehaven relativt väl spridda mellan olika sektorer, och storleksmässigt. Man ska förvänta sig en samvariation emot aktiemarknaden med denna typ av fond. Skulle ett allvarligt scenario som 2008 inträffa igen. så kan denna typ av fonder tappa 20-30% i värde. Men, i det läget skulle jag stå som köpare, inte säljare.

Här kan den vetgirige läsa mer:
http://www.nuveen.com/CEF/Product/Overview.aspx?FundCode=JFR&refsrc=vu_nuveen.com/jfr

2 kommentarer:

  1. Tack för intressant tips, dras det källskatt på utbetalningarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, alltid kul när någon uppskattar ens alster. Skatt dras (15% usa), men kan krävas åter i vissa fall.

      Radera