Adtraction

fredag 13 juli 2018

Avanza - riktigt dåligt

Innehåller reklam och annonslänkar.

Det var, som väntat, inte mycket som gick rätt för Avanza detta kvartal heller. Claes Hemberg visste vad han gjorde när han tidigare i år sålde av sin storpost.

- Lägre kundtillväxt än föregående år. Börjar de känna av att de inte längre är kostnadsledande på courtage?
- Lägre nettoinflöde än föregående år.
- Skenande kostnader. Man undrar verkligen hur genomtänkt och behovsstyrt all deras IT-utveckling är idag, känns i mycket som utveckling för utvecklings skull.
- Ett resultat som minskar med 11 procent, mitt i brinnande högkonjunktur. 

Under finanskrisen föll Avanza  >60% när intäkterna torkade upp. Inget säger att nästa börsnedgång blir bättre.  

Allt detta kombineras med en oerhört hög värdering, som vanligtvis bara åsätts bolag med helt annan tillväxt och/eller lönsamhet. Här torde finnas ordentlig fallhöjd ned mot en rimlig värdering. Skulle konjunkturen sedan försvagas framöver så blir det sannerligen inte roligt för aktieägarna. 

Har ni också noterat hur Avanza börjat lukta allt mer gammelbank? Tänk framtida kundnöjdhet ned i backen... Som jag ser det så har en av Avanzas konkurrensfördelar varit att det inte agerade som gammelbankerna tidigare. Utan de erbjöd ett betydligt större produktutbud, som inte enbart styrdes av maximal ersättning till banken. Utöver det, så har de inte mycket annat som gammelbankerna inte kan kopiera. Detta är dock tydligen på väg bort. Varför vet jag inte, men en spekulation är ju att någon excelnisse (från gammelbank?) sett detta som en kostnadspost. Jag har nämligen hört från mer än ett håll att Avanza numera vägrar ta in bra fonder till sin plattform. När storkunder efterfrågar dem, så ges enbart irriterande svar tillbaks. Sådant bygger inte inflöden, utan utflöden. Kan vi vara överens om den saken?

Länk till Avanzas aktie

3 kommentarer:

 1. Ja de skulle tydligen anställa typ 10 personer till deras IT-avdelning. Kanske är detta ett led i att avveckla en massa dyra konsulter?

  Dock kostar det att utveckla IT, och detta har ju ansetts vara ett av Avanzas framgångsfaktorer, att ligga steget före med vassare appar och webbsidor än t.ex. Nordnet och andra gammelbanker. Men de får nog passa sig för nu kommer Nordea med sitt Investor och snor åt sig investerare.

  Vi får se vad som händer, jag gillar Avanza och hoppas de inte gör några större förändringar på webbsidor och appar. Trist med utbudet av fonder dock.

  SvaraRadera
 2. Läste just din kommentar på mitt inlägg också och vi verkar ha samma bild av bolaget. Använder även du kort produkt gentemot dem?

  SvaraRadera
 3. Ja det känns faktiskt som om Avanza börjar bli lite storbank. Vi får hoppas att de lyckas bromsa den utvecklingen. Min uppfattning är att de varit förhållandevis lyhörda och kundvänliga tidigare.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera