Adtraction

tisdag 12 februari 2019

Brookfield Renewable Partners LP

Innehåller reklam och annonslänkar.

Jag har sedan en tid en initial bevakningsposition i Brookfield Renewable Partners, som en mindre del av de positioner som är avsedda att generera bra och återkommande kassaflöden till portföljen. Jag tycker bolaget och dess verksamhet är intressant, men det finns samtidigt en del kvarstående mindre frågetecken kring den legala strukturen och upplägget i bolaget.

Bolaget är en stor och global aktör inom vattenkraft (ca 75 procent av verksamheten), men man investerar även i andra områden inom energi. Verksamheten är därmed rätt i tiden. Jag gillar även den opportunistiska delen av strategin, där man framgångsrikt har skapat stora värden genom att i kraft av sin storlek agera opportunistiskt med förvärv och försäljningar av tillgångar världen över.

Klicka för större bild.

Sedan 1999 har bolaget levererat 15 procents årlig avkastning till sina ägare, vilket är starkt. Men, jag tror konservativt sett det blir något lägre än så framöver, även om bolaget själv nyligen har argumenterat konstruktivt för bibehållen utveckling enligt närmsta 5 årens plan. Jag bedömer att ett köp på dagens nivåer ger en god säkerhetsmarginal.

Länk till BEP hos Avanza

4 kommentarer:

 1. Jag är lite sugen på en mindre post, vilka är de största riskerna tycker du?

  Tänker att skuldsättningen är hög men det är väl inte så ovanligt för denna typ av bolag. Sen såg jag att huvudsäte låg på Bermuda men det kanske är en fördel på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De sista 5 åren har de satsat hårt och framgångsrikt på att globalisera verksamheten. Det är en fördel på många sätt, men även en risk (speciellt i deras sektor, politisk risk, kulturell risk etc). De är exponerade mot Brexit, men det torde vara hanterbart i ett värsta scenario. Givet deras strategi så skulle det nog även kunna skapa möjligheter för dem. Jag uppfattar bolagsstrukturen och redovisat resultat som tämligen aggressiv (men laglig) skattemässigt sett, det är en risk i sig som kompenseras via lönsamhet dock.

   Jag anser inte att de är för högt skuldsatta, för de har en rating som medger investment grade. De har en stor andel fast skuld med ca 10y snitt förfall och de har stora säkrade kreditlinor närmsta 5 åren. Kassaflödens natur i den här sektorn är även stabila vilket medgör viss skuldsättning jämför med annat. De är även en känd och stor aktör i marknaden sedan 2015 vilket medgör att de ar tillgång till kapitalmarknaden.

   Läs gärna mer tex här:
   https://bep.brookfield.com/~/media/Files/B/Brookfield-BEP-IR/events-and-presentations/investor-day/2018/2018-bep-investor-day-presentation-vf.pdf
   https://bep.brookfield.com/~/media/Files/B/Brookfield-BEP-IR/q4-2018/bep-corporate-profile-february-2019-vf.pdf

   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Jag är själv sugen på bolaget, men känner att skuldsättningen är hög, men tror nog att man får räkna med det när det gäller bolaget inom energisektorn tyvärr. Frågan är hur uthållig utdelningen är även om bolagets ledning pratar om att behålla dess utveckling de närmaste 5 åren. Tycker det är lite klurigt att få grepp och hela Brookfields struktur. Kollar även på Brookfield Property REIT (BPR) som är dotterbolag till Brookfield Property Partners LP (BYP). Vad jag kan se är det endast skattehemvisten som skiljer dem åt men BPR har högre DA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, se svar ovan till Stefan T.
   Tack för kommentaren.

   Radera