Adtraction

onsdag 26 februari 2020

Gör något !

I dessa tider på börsen så är det garanterat som så att många känner behovet av att agera, att göra något (vilket psykologerna skulle namnge som flykt- och kamprespons vid upplevd fara). Jag med. Ett av knepen jag har är att se till att de beslut jag tar om affärer alltid görs utanför börstid, utan påverkan av börsens rörelser och efter det att jag haft tid att tänka efter. Det ökar sannolikheten för att besluten styrs av rationella skäl, för min del.


Skulle det värsta scenariot med Corona inträffa, då har jag garanterat värre bekymmer än börsen. Skulle det mer rimliga scenariot inträffa så kommer det antagligen bli kortsiktigt kännbart för världsekonomin. Men, när jag investerar i ett bolag så sker det vanligtvis efter en värdering som bygger på antaganden 20 år in i framtiden. Är det rimligt att jag modifierar dem kraftigt beroende på vad som nu händer på kort sikt? Nej. Annat hade det varit om jag t.ex. enbart varit investerad i bolag med svagare finanser, de som inte har några marginaler att hantera kortsiktiga motgångar. Så vad gör jag? Inte mycket just nu.

Det jag nu försöker fundera över är hur situationen ska kunna nyttjas till min fördel på något vis. Jag har en kort lista på kvalitetsbolag som jag är intresserad av att investera i, men tidigare har funnit för dyra. Vissa av dem äger jag redan och kan därmed bätte, andra är nya kandidater. Nu kanske bra ingångslägen uppstår för den tålmodige? Det kan jag finansiera tack vare att jag vanligtvis inte har allt investerat på börsen utan även i andra tillgångsslag. Framöver kan det bli läge för omfördelning.

Som kuriosa så ska det bli intressant att notera hur hedgefonderna kommer att klara sig i nuläget. Det är ju nu de ska skina i all sin glans, om man ska tro på vad de påstår. Om jag får gissa så kommer vi dock få se ännu ett halvdant resultat i dessa rekorddyra fonder. Bankernas provisions- och tradingnetton bör dock gynnas just nu.

Hur agerar du i brisen som råder på börsen?

7 kommentarer:

 1. Jag avvaktar någon dag eller två. Sedan köper jag fler aktier. Har inga planer på att sälja av ännu.
  Idag blev det Telia för 39,28. För det priset får du en utdelningsaktie som ger ca 6 % i direktavkastning. Så nära en "riskfri" investering som jag kan komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man har en plan och ser till att agera efter den så.
   Kruxet med Telia är kanske att det är mer likt en obligation, inget värdeskapande att tala om som jag ser det. Men inget fel i det, om det är vad man söker.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Köpte en hel del i måndags när det var nere 4%. Sen blev det en del Investor idag kl 10 när de var under 500 kr. Är nettoköpare och ser detta som ett fint tillfälle att köpa på sig aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så länge man köper genomtänkt i enlighet med en plan så det nog inte fel att utnyttja det läge som nu visar sig.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 3. Säljer ingenting, men köper när jag tycker prislappen understiger värdet. Som exempelvis Axfood, köpte nya när de passerade 180 kronor. Kommer nog gå ner mer, men jag fortsätter köpa nya aktier även på resan neråt. När det vänder kommer jag inte köpa mer än vanligt.

  SvaraRadera
 4. Jag har bestämt mig för att köpa lite varje dag den kommande tiden (indexfond). Går det ner mycket köper jag lite mer. Annars köper jag lite mindre.

  Detta är väl egentligen att försöka fånga fallande knivar, vilket inte brukar rekommenderas. I grunden är dock min bedömning/gissning att vi ser en överreaktion på virus-oron. Jag hoppas av flera skäl att jag har rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen anser jag att det är tämligen vanskligt att spara i indexfonder nu efter så många års börsuppgång. För de köper in sig i aktier helt utan beakta priset, vilket jag anser är direkt farligt. Det är nu stock picking verkligen kan betala sig.
   Tack för kommentaren.

   Radera