Adtraction

måndag 16 mars 2020

Jämmer och elände

Aktiemarknaden är intressant på det viset att det i princip alltid finns någonting att oroa sig för, för den som är lagd åt det hållet. Det är kanske just därför det är så svårt för många att psykiskt sett bära långsiktig exponering. Bara sista 20 åren så har världen skådat tämligen många sjukdomsutbrott. Ofta har de dessutom sammanfallit med diverse andra problem runt om i världen. Kanske börjar det faktiskt bli dags att Asien lyfter sig själv i kragen och slutligen ser till att en gång för alla se till att få ett slut på detta, t.ex. genom att lyfta hälsomedvetenheten och angripa orsakerna i stort? 

Klicka för större bild.

De kriser jag själv har varit med om på aktiemarknaden börjar nu bli ganska många. Jag kan konstatera att när man befinner sig mitt i händelseförloppet, då känns ofta situationen unik för stunden, varje gång. Men, oftast är det enbart sinnet som spelar ett spratt. En sak som dock skiljer nuvarande fall på aktiemarknaden från de senaste är hastigheten i fallet. Det har nog både förvånat och skrämt många i sig lite extra. Fast å andra sidan så kanske det faktiskt nästan är bättre att plåstret rivs snabbt, än långsamt och utdraget? En annan sak som jag tycker mig ha noterat är att global media har varit mer på alerten med intensiv svartmålning nu än förr, antagligen för att ingenting säljer lika bra som en rejäl kris. Kommer de som läser och lyssnar på allt det där någonsin inse att det enbart är likvärdigt med ett ekonomiskt självskadebeteende?... Det sistnämnda har nu tom tagit sig uttryck i att folk säljer aktier och hamstrar mängder av toapapper för pengarna. Fast, det kanske inte är galnare än när folk i finansbranschen åkte iväg och köpte skjutvapen på lunchen under finanskrisen?       

Det kommer givetvis bli kännbara kortsiktiga effekter på världsekonomin av det som nu händer. Men, samtliga tidigare liknande situationer (även om det är vanskligt att jämföra rakt av) har övervunnits och ekonomin har därefter återhämtat sig kraftfullt, speciellt sett över lite längre sikt. 

4 kommentarer:

 1. Det kommer att komma en återhämtning, men det kan ta tid. Det som oroar mig främst är oljepriset och OPECs oförmåga att stabilisera detta. Mr Trump har inte heller han övertygat som en ledare att luta sig mot i kristider, utan han fortsätter med sitt fingerpekande. Det gäller att ha rejält med is i magen. Jag avråder från fortsatta köp tills dess att vi ser ett slut på eländet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt vad Trump har med detta att göra? Förutom på politiskt korrekta SVT och SR då kanske, de som alltid tydligen måste få in hans namn på allt som är dåligt. I övrigt så gissar jag att börsen vänder med sedvanlig framförhållning.
   Tack för kommentaren.

   Radera
 2. Jag tror att det här, iframtiden, kommer ses som ett utmärkt tillfälle att köpa aktier. Ungefär som man tänker om 2009 idag: Då skulle jag köpt mer!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera