Adtraction

lördag 18 april 2020

Använd flödet

Om ni händelsevis följer den amerikanska marknaden så har ni säkert sett någon av investmentbankernas sammanställningar över tillgångsklassers avkastning över tid? Det är sorgligt nog som så att fondspararna där, som kollektiv betraktat, faktiskt presterar något sämre än inflationen i termer av avkastning. Anledning till det illustreras väl nedan.

Är vi då inte betydligt bättre i Sverige, det samhälle som är världsbäst på det mesta om vi får säga det själva? Den (s)venska modellen.


Nej, det är ju det vi inte är. Under Mars uppmättes ett rekordutflöde ur t.ex. de fonder som investerar i företagsobligationer. Tidernas köpläge om du frågar mig. Tittar man istället på branschfonder så noteras att inflödet till fastighetsfonder låg på mycket höga nivåer i början av året, och vi vet alla vad som hände sedan med fastighetsbolagen. Just nu är det även fashionabel konsensus om att tech-fonder är det enda rätta och oantastliga valet, i alla väder. Då även inkluderat bolag som Tesla, de som ständigt uppvisar ekande tom kassakista och blodröda siffror i kassaflödet. Det kanske är som med den svenska miljö- och migrationspolitiken? De riktigt stora vinsterna kommer senare, vi måste bara vänta lite mer?... Eller inte.


Så vad tänker jag då om all denna statistik och vad ska jag med den till? Jo, den är faktiskt ganska användbar ur mitt perspektiv. Så nästa gång du gör som kollektivet, ta istället och fundera en gång till, är det verkligen rationellt? Är det verkligen din expertis att gång på gång fatta dokumenterat framgångsrika kortsiktiga handelsbeslut, som en av tämligen få? Drivs dina beslut av t.ex. den rädsla, kortsiktighet och negativitet media framkallar? Eller är det måhända bättre med ett lugnt och metodiskt långsiktigt sparande?

7 kommentarer:

 1. Men utflödet ur obligationsfonder i mars gick ju till aktiemarknaden och även där var ett bättre köpläge än på många år. Iallafall som det verkar just nu. Eftersom vi hittills bara sett några enstaka Q1or och många ekonomier går på sparlåga fortfarande, är det antagligen för tidigt att säga vad som var rätt.
  Själv trivs jag bäst med värdeinvestering och då är man nästan alltid "kärringen mot strömmen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var garanterat som det brukar. Folk sålde på botten, för att sedan gå in bra mycket högre upp. Lagom tills att det sedan faller. Återigen, statistiken visar med all önskvärd tydlighet att massorna är värdelösa på just timing, och det inkluderar även de som dagligvis kallar sig experter eller proffs.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  2. Sedan anser jag nog inte att just företagsobligationer ska användas som någon slags buffert att ha i beredskap att skjuta in på aktiemarknaden. Detta givet att det av naturliga skäl finns en samvariation mellan aktiemarknaden och företagsobligationers värdeutveckling, speciellt i kristider då detta blir mer tydligt synbart.

   Radera
  3. Jag läste att Avanzas kunder hade storköpt aktier i mars. Tror det var Nicklas Andersson som skrev det. Men jag har inte sett någon officiell statistisk så du har säkert rätt. Det är tråkigt, hade hoppats ett annorlunda utfall för en gångs skull.

   Radera
  4. Nej, har inte läst hans texter sedan jag blev avstängd från Avanzas blogg av den allsmäktige Hemberg. Han som är för all öppen debatt, så länge det sker enkom på hans egna villkor.

   Men jag vet att Avanzas kunder, som flock betraktat, tenderar att kortsiktigt handla sönder sina depåer ja.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera