I slutet av Mars skrev jag två inlägg om varför det var dags att gå in i kreditfonder och resonerade lite om alternativen.
Nu är marknaden tillbaks på samma nivå som tidigare, där man i princip får ytterst lite betalt för den risk man tar. Speciellt i Sverige där runt 60 procent av marknaden är koncentrerad i fastighetssektorn och marknaden snabbt blir helt illikvid vid minsta problem. Detta var redan från början tänkt som en relativt kortsiktig affär och så blev det också. Däremot gillar jag denna fonds lite speciella upplägg och kommer nog återkomma till den i framtiden, vid nästa krasch. De har en mer genomtänkt strategi som skiljer sig något från mängden. För en ny krasch kan man vara säker på kommer så länge kreditmarknaden är så enormt expansiv och beroende av statligt stöd som den är nu. Har systemet någonsin varit såhär oerhört instabilt?
Har du själv några kreditfonder?
Länk till Nordic Cross Credit Edge
Hej där,
SvaraRaderaHåller helt med dig om kreditläget. Yielden på företagslån i USA är det samma sak med. Har funderat på hur man på ett bra sätt skulle kunna gå kort obligationsmarknaden. Att kunna köpa CDS skulle ju vara det ideala. Eller någon annan typ av "brandförsäkring på andras hus" (optioner?) Har du någon idé på hur man skulle kunna gå tillväga?
Hej, Om man inte vet hur man ska gå tillväga så kan man nog utgå ifrån att det inte är en god ide.
RaderaFör det andra så kommer man rätt långt med att bara säkerställa en stark balansräkning hos sig själv. För då har man den flexibilitet som behövs när andra saknar den. Det lönar sig dessutom i längden att vara optimist och agera som så.
Tack för kommentaren.
Även om jag håller med dig i stort, så tror jag att det viktigaste är att man förstår konceptet. Produkten, villkoren, motpartsrisken etc. etc. Att hitta den specifika produkten är ju bara en praktisk fråga. Sen är ju CDS:er och liknande instrument förvisso extremt komplexa produkter som även Greenspan efter finanskrisen erkände att han inte förstod (trots att han lobbade för dem under subprime-bubblan).
RaderaHåller helt med dig om stark egen balansräkning och flexibilitetsutrymme. Har ~50% cash f.n. av just den anledningen.
Tack för en tänkvärd kommentar och synnerligen läsvärd blogg.
Jag är själv teoretiskt skolad på tex cds:er. Jag skulle säga att den marknaden fungerar bra mycket bättre idag än den gjorde under tiden som ledde till gfc. Med det sagt är det ju inte bara för vem som helst att köra på.
RaderaJag slås av absurditeten i att yielden på amerikanska skräpobligationer är på ATL, hälften så låg som den var feb 2020 när Ackman gjorde sitt CDS-bet på corporate credit. (Han gjorde senare mer eller mindre samma bet under hösten.)
SvaraRaderaJag har gjort lite mer research, och tror att det bästa sättet att gå kort CCC & lower är att köpa puts på en ETF som följer high yield-kredit (t.ex. ETF:en HYG). Vad tror du om det?
Jag planerar också köpa ganska rejält med puts på SPY, eftersom både S&P & NDX handlas till > P/E 40. (Dock har NDX extremt mycket högre implied vol –– kanske pga. avtagande advance/decline ratio? –– så låter den vara.)
Hur resonerar du kring dagens extrema övervärdering? Jag anser att vi har passerat både 1929 och 1999, och att vi nu är i den kanske mest extrema bubblan någonsin (evt. undantaget 80-talets Japan).
Väldigt få människor är tillräckligt duktiga på makro för att kunna göra riktigt bra makro calls. Det är min observation genom åren. Kom även ihåg att betydligt mer pengar har tjänats genom tiderna på att vara lång, än på att försöka vara smart och tima vändningar.
RaderaJag själv ägnar mig åt det jag är bra på, finna bra bolag till vettiga ingångspriser. Och sådana ser jag inga problem med att hitta även idag. Visst, ibland får jag dock något inslag av att gå emot en rejäl överreaktion, som tex förra året.
Tack för kommentaren.
Tack för input.
SvaraRaderaMen det är det som jag är bra på... :-)
Visst, helt OK på att köpa hyfsat billiga bolag också, men jag är ingen Michael Burry på det sättet – däremot tror faktiskt att jag att hade kunnat göra hans call på husbubblan om jag hade varit lite äldre än 10 då.
Jag är förvisso också i huvudsak lång, och har en stor del investerat i teckningsoptioner (således "i högsta grad lång", s.a.s.) Sen har jag ca. 50% i cash.
Saken är den att puts, enligt vissa sätt att se på saken, är billigare än någonsin. De erbjuder mej helt enkelt orimligt billig katastrof-försäkring på någon annans brinnande hus. Jag ser inte varför jag inte skulle köpa det! Som jag ser det köper jag nödutgångar, så att jag kan ta ut en liten tullavgift när alla senare sannolikt vill passera genom dem. I värsta fall förlorar jag premien. Ett asymmetriskt bet med mycket hög potentiell avkastning! Men av någon anledning har många svårt för detta. Jag vet inte, jag skulle inte i mina vildaste drömmar få för mej att vara 100% lång i denna marknad. Är man inte det, vad göra av sina cash? Om mångas enda berättigande till att vara "in" är TINA, så verkar det som ett bra bet att lokalisera en liten del av sin portfölj till, att satsa emot dem...
Som jag ser det är det öppet mål. Jag tror inte att jag kommer få en bättre investeringsmöjlighet under min livstid. Och då är jag ändå inte mer än 25...
Det var mycket om och men ovan. Du verkar ha någon form av ide om att man måste vara smartare än marknaden, gå emot och göra fantastiska calls, eller missuppfattar jag dig?
RaderaJag själv har som sagt var min egen strategi som bygger på att jag analyserar företag i syfte att förstå vad de gör för att därmed kunna göra en rimligt kvalificerad bedömning om dess framtid. Dvs jag försöker köpa något till lägre än det värde jag estimerar. Risken för mig är absolut inte huruvida aktieindex ska falla med 20 procent eller något annat belopp vid en given tidpunkt. Risken här är ifall jag har felbedömt företagets framtid och därmed betalar allt för mycket.
Ja, alltså, man måste ju vara smartare än marknaden, men det är ju inte så mycket begärt. Man måste ju också gå emot -– det gör du med –– att öht ha en strategi, och inte bara köpa TSLA, köpa ESG etc etc –– är att gå emot. Att vara värdeinvesterare är att vara konträr. Jag betraktar mig själv i allra högsta grad som värdeinvesterare, och köper aldrig något utan någon form av massiv säkerhetsmarginal.
RaderaBryr mig inte öht om index för egen del –– jämför mej inte mot det –– men när de två största US-indexen båda, nosar på PE40, då ser jag en möjlighet att syna bluffen (eller övervärderingen).
Ja, fast jag försöker faktiskt mest att slå bara på enklare bollar. Dvs tämligen många bollar låter jag passera utan att bry mig. Blir analysen allt för invecklad och jag måste räkna eller anta allt för mycket för att få ihop det, då är det vanligtvis istället dags att strunta i affären. Bra affärer är ofta relativt uppenbara. Jag vet ofta efter att ha tittat på ett bolag 5 minuter ifall det kan vara intressant nog att titta vidare, eller ifall iden ska i papperskorgen direkt.
RaderaEn fråga till:
SvaraRaderaRent konkret, vad anser du vara risken med att köpa puts på SPY när S&P500 & NASDAQ Comp. värderas till P/E 40 (!!!) under en (förvisso anmärkningsvärt harmlös, men ändå) pandemi (som f.ö. först nu börjar bli värd att åter allvarligt oroa sig över på ett "tänk om det här blir spanska sjukan"-sätt, när evt. läskiga mutationer uppstår)?
Jag anser ingenting om den saken. Var och en bör däremot utforma sin egen genomarbetade strategi. Dvs något man själv är helt bekväm med och förstår. Först då fungerar det. Svårigheten med köpta optioner är dock att tiden tickar, du måste tima tämligen väl och metodiskt för att det ska löna sig.
RaderaTack för kommentaren.
Jag gratulerar dig till din disciplin och välformulerade och väl avgränsade strategi. Det låter som en ganska renodlad värdeinvesteringsstrategi? Det är vad jag önskar att jag hade disciplinen och "arbetsmoralen" att applicera. Jag är tyvärr lite för eklektisk och för makro för det.
SvaraRaderaJag förstår dock min strategi, mycket väl t o m, även om den har flera pelare. Har tillbringat (för) mycket tid att oroa mig över eventuella brister.
Håller helt med om att det är A och Ö, att förstå och vara bekväm med sin egen strategi och varför den fungerar.
På samma sätt som du i mars eller vad det nu var, ansåg det vara en bra idé att gå lång företagskredit, borde det ju nu vara en bra idé att gå kort, om det är dags att sälja? Så resonerar jag i alla fall.
Som jag ser det, så räcker det med att marknaden går ner med 10% någon gång under den 2 eller 3-årsperiod jag har tänkt mig. Gör den inte det, och multiplarna förblir osannolika, ja, då köper jag helt enkelt ny försäkring. Det mesta jag kan förlora är mitt investerade kapital (och risken för förlust framstår för mig som relativt liten). Dock är jag ännu helt oerfaren praktiskt gällande optioner, och kan ha fel –– betraktar det som en läroerfarenhet huvudsakligen.
Var bara medveten om att betydligt mer pengar har gått förlorare på att försöka tima marknadens nedgångar, än vad som vunnits på fallen. Det kostar helt enkelt pengar att gå emot en trend vanligtvis. Man behöver inte tjäna pengar på varje nedgång, det räcker mycket långt ifall man har krut och kan köpa vid de tillfällena. Och det kan man åstadkomma genom att ha lite pengar vid sidan av men samtidigt vara investerad i det man tror på. Då får du god nattsömn också, vilket är väl så viktigt för framgång.
RaderaTack för ditt tålamod; sista inlägget på ämnet, lovar! :-)
SvaraRaderaDet är faktiskt just för min nattsömn jag gör det. Jag vill vara helgarderad i den här marknaden. Om jag inte har en position som tjänar asymmetriskt på en nedgång, tror jag att jag inte skulle kunna låta bli att börja sälja av mitt innehav när en nedgång börjar.
Jag vill (just nu) ha mer cash än långa positioner, och (alltid) långt mer långa positioner än korta. (Och kommer aldrig någonsin att sälja kort, har svårt att förstå att någon skulle vara beredd att offra nattsömn för obegränsad nedsida och begränsad uppsida... Att köpa OTM puts (och OTM calls också, för den delen), IMO, är det motsatta.)
Ja det är ju precis då värdet av ditt analysarbete kommer visa sig, eller hur? Har du gjort din hemläxa på ett sådant vis så att du är trygg med vad du äger? Eller kommer du sälja bort dig och rea ut det du äger till någon annan på botten?
RaderaPrecis.
SvaraRaderaVill också tillägga att jag absolut inte ägnar mej åt några försök att "förutse" vad som kommer att hända –– det har jag ingen aning om –– jag konstaterar bara att de amerikanska P/E-talen är stratosfäriska, och att så gott som alla andra tillgångar är värderade till taket. Det brukar betyda att en nedgång är mer sannolik än vanligt, och en fortsatt uppgång mindre sannolik än vanligt.
Försöker i största möjliga mån låta bli att ägna mej åt sådana fåfängligheter. Försöker bara förstå vad som är billigt eller dyrt –– detta tror jag man kan göra på ett "makro-sätt" (top-down) lika väl som mikro/bottom-up. T.ex. behövde man inte vara något geni för att tänka att oljepriserna skulle gå upp när de var negativa i april... (Men visst går det lika bra att komma fram till samma sak genom att studera bolagsrapporter, och komma fram till samma sak den vägen; verkar onödigt krångligt, tkr jag: jag låter hellre tidningarna basunera ut att ngt är tokbilligt på löpsedlarna, och då fundera över vilka bolag som kan vara köpvärda.) (Oljebolag i april: typ alla...)