Adtraction

fredag 12 mars 2021

Investment AB Spiltan

Om du inte är bekant med ett av mina största innehav sedan tidigt 2000-tal så ta då en titt på nedan presentation från Penser. Jag kan intyga att det som Per säger här om Pepins stämmer, dvs. det är en bra noteringsform på så vis att den lägre handelsfrekvensen stimulerar bolagens delägare till ett mer långsiktigt tänkande kring sina innehav. Något som kan vara ekonomiskt sett betydelsefullt tack vare att även värden i bolagen är något som skapas och byggs upp under en längre tidshorisont. Då krävs det således att du som delägare har möjligheten att vara just långsiktig för att få ta del av dessa värden i så stor utsträckning som möjligt. Det sistnämnda är något som dagens allt mer kortsiktiga aktiemarknad alltså motarbetar aktivt.

Hör även t.ex. vad Per Håkan har att säga om marknadens direkta missuppfattning av senaste kvartalsrapporten (för övrigt en bedömning jag helt delar, som långsiktig delägare även av Paradox). Notera även det tydliga budskapet rörande ett listbyte av Spiltan under det kommande året och motiven till det beslutet, vilket högst sannolikt kommer driva upp värderingen en god bit samt öka likviditeten i aktien avsevärt.


11 kommentarer:

 1. Till vilken lista skall dem kanske byta till? Idag är dem väl listade på pepsin?

  SvaraRadera
 2. Det är inte "kanske", utan det kommer ske. Det kommer mer information kring det senare i år. Du kommer därmed även att kunna ha Spiltan i isk framöver, något som många konstigt nog har uttryckt önskemål om.
  Tack för kommentaren.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tycker det är lika intressant som du. Varför ha en aktie som Spiltan i ISK? Jag är också ägare och mina aktier kommer att ligga kvar i depå.

  /K

  SvaraRadera
 4. Vad är det för konstigt med att vilja kunna ha Spiltan i ISK? Ska kolla filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte mest på att Spiltans egen filosofi är ju evigt ägande av de bolag som förvärvas, dvs långsiktighet på riktigt. Då bör man nog dela den åsikten som delägare av Spiltan. Och i det fallet är det kanske ingen självklarhet att isk alltid är att föredra. Isk stimulerar även människor till att handla med betydligt högre aktivitet, något som ofta skadar avkastningen för många. Men det gynnar alltid banken.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Men det är ju jättekonstigt. Om du aldrig någonsin säljer Spiltan-aktierna, kan du väl lika gärna elda upp pengarna? Aktiebrev är inget du kan betala maten med.

   Någon gång måste du ju sälja aktierna om du ska ha någon nytta av dem. Kanske för att få en bekvämare pensionsärstillvaro.

   Så länge du har mindre än 30 år till uttaget (eller snarare 40 med tanke på hur räntan ser ut), vid pensionen eller vad det kan vara, så kommer ett ISK alltid att vara förmånligare än en aktiedepå. Eller omvänt, Spiltan-aktien måste gå väldigt mycket bättre än Investor och Kinnevik för att den ska vara värd att lägga sina sparpengar i.

   Radera
  3. Vadå konstigt? Alla pengar är inte till för att konsumera här och nu. Det är ingenting konstigt med att bygga välfärd över generationer och att därmed nyttja värdet av compounding.

   Du har tydligen inte räknat på substansen i Spiltan vs pris, och inte heller tittat på prestandan? Vidare så har mindre bolag betydligt enklare att växa.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  4. Tack själv för svaret, även om det var något oförsonligt. Att en betydande del av människors sparande är inte avsett för barnbarnsbarnen var en outtalad förutsättning. Det kanske du inte håller med om.

   Eller också tycker du det är ballt att betala lite extra skatt. Det är värd all respekt. Själv räknar jag med att ombalansera min portfölj både en och två gånger under min livstid.

   Radera
  5. Nej, men jag vet att riktigt långa innehav i bra bolag tenderar att bli bra mycket lönsammare än de flesta korttidshandlare kan ens drömma om att uppnå. Dessutom minimeras förvaltningskostnaden i termer av mäklararvode. Jag vt många traders som kanske spenderar 20 procent av sitt ek på courtage, varje år. En sjuk summa. Men i övrigt så kan jag omsätta mitt innehav om jag vill, tex genom att belåna till avdragsgill ränta och placera i annat när bra lägen uppstår.

   Radera
 5. Vänta tills Spiltan kommer in på FN eller Spotlight vilket förenklar handeln i aktien
  råder
  Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handeln är busenkel och effektiv redan idag för en privatperson, och ett köpbeslut bör knappast baseras enkom på vilken lista de befinner sig på.
   Men med det sagt så har bolagets storlek nu gjort att de växt ur Pepins skor.
   Tack för kommentaren.

   Radera