Adtraction

torsdag 3 mars 2022

Motigt börsår

Detta år har varit motigt på börsen för många, inklusive mig själv. Ska man se något positivt med det så är det att det är bra att emellanåt påminnas om vad risk faktiskt innebär. De mycket goda åren 2020-2021 var inte att betrakta som normalår avkastningsmässigt, utan tvärtom. Jag försöker själv att betrakta volatila perioder som något lärorikt, för desto fler sådana man går igenom på börsen, desto bättre blir man som investerare i det fall man ägnar tiden åt att lära sig något och att jaga affärstillfällen, istället för att gripas av ångest. 

Jag har aldrig förstått det där vissa fondförvaltare lägger så pass mycket tid på, dvs den rakt igenom meningslösa sektorrotationen. Jag försöker istället se till att ha en balans i mina portföljer och koncentrerar mig på att finna bra bolag som jag kan äga långsiktigt. Ovan ses min utdelningsportfölj och den är viktad mycket mot diversifierande reala tillgångar i syfte att förse mig med ett bra kassaflöde att löpande återinvestera. I denna investerar jag hellre utomlands, ofta i Usa, då det ger mig goda möjligheter att välja mer specifik fördelning av risk än vad som ofta är fallet i Sverige. Ofta så medför det även en valutaexponering som blir förmånlig i oroligare tider, för då vill man inte gärna sitta för tungt i en skvalpvaluta som kronan. 

Hur har börsåret varit för dig såhär långt?

2 kommentarer:

 1. Ser ut att vara en väl fungerande, defensiv, portfölj!
  Jag ligger totalt sett back cirka 12% i år, har ungefär 60% i Sverige och 40% världen/tillväxtländer. För min del är det bra att det backar så jag förhoppningsvis hinner köpa på mig mer till en lägre kurs :p
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul att verkligheten i detta fall fungerar så som teorin var på förhand. Intressant att notera i dessa tider vad som fungerar och inte, så vet man bättre tills nästa gång förhoppningsvis. Precis som du så ser jag ju inte bara det negativa med fallande kurser, utan tvärtom. Det är nu fynd kan göras om man tänker efter, räknar och förbereder sig.
   Tack för kommentaren.

   Radera