Adtraction

tisdag 18 augusti 2020

Essex Property Trust Inc

De flesta har fyllt sina portföljer med heta teknikbolag senaste tiden. Själv har jag även tittat lite åt andra håll, vad kan t.ex. vara bättre att investera i än i ett stort, stabilt och välskött fastighetsbolag som verkar på den amerikanska västkusten, som ett alternativt sätt att rida på tech-sektorns framgång? Speciellt när covid har bidragit till att trycka ned fastighetssektorn ordentligt rent generellt i Usa. Den svenska kronans starka utveckling sista tiden är en annan anledning till att jag passar på att föra ut pengar ur Sverige. För en sak är jag helt säker på, Sveriges politiker för en politik som inte är till gagn för landets ekonomiska utveckling på lång sikt. Nu pratas det även om höjda kapitalskatter "för att få fart på Sverige efter covid". De saknar helt och hållet ett ekonomiskt medvetande och inser inte ens att de försatt Sverige i en kronisk utgiftskris och i det läget vore det direkt oansvarigt av mig att inte agera.  
 
Klicka för större bild.

Essex etablerades redan 1971 av entreprenören George M Marcus och 1994 gjorde de sedan debut på börsen. Sedan dess har de gjort en imponerande resa och idag är de en större REIT som förvärvar, utvecklar och förvaltar hyreshus som företrädesvis är belägna på marknader med begränsat utbud. De klarade finanskrisen på ett bra vis och idag är balansräkningens styrka bättre än den var då. En jämförelse med konkurrenter visar att Essex står sig väl (vad gäller kostnader, roe, tillväxt i ffo). 

Just nu handlas aktien till lägre nivåer än tidigare, vilket speglar att intäkterna har minskat något till följd av covid, även om det syns tendenser till återhämtning sedan en tid. Arbetslösheten på västkusten ökade kraftigt under pandemin men om jag blickar framåt så ser jag en potential när t.ex. nöjesindustrin och restaurangsektorn öppnar upp och tar fart igen i år. Ett annat hot vore ifall det sker skattehöjningar eller regleringar som drabbar hyresfastigheter, men där antar jag att politikerna tänker sig för noga givet redan existerande omfattande utbudsproblematik på västkusten.    

Den här utdelningsaristokraten, med låg risk enligt mig, platsar bra i min utdelningsportfölj och jag förväntar mig att dess totalavkastning kan komma att uppgå till 8-9 procent årligen framöver.

Har du någon underbyggd åsikt om detta bolag eller sektorn så kommentera då gärna nedan. 

Länk till Essex hos Avanza 
 

4 kommentarer:

 1. ESS är ett bra alternativ men tyvärr bara fokuserade på västkusten. på västkusten bor det många halvkommunister och risken är att de gör som i Berlin för Vonovia, dvs inför stopp på hyreshöjningar. Jag valde AVB istället, lite mer diversifierade men sämre tillväxt, bättre balansräkning. Men jag tror att det är bra att sprida investeringarna över flera bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant det där med kommunisterna. Många har det för bra för sitt eget bästa bevisligen. Visst är spridning bra, det är därför jag har flera fastighetsbolag i olika länder.
   Tack för kommentaren.

   Radera
  2. Får man fråga vilka fler fastighetsbolag du har?

   Radera
  3. En hel del, i utvalda nischer. I Usa har jag tex EPR som ett mer spekulativt köp nu under krisen. Men även tex Nexpoint. Jag köpte bla även Akelius nu under krisen, till mycket god yield.
   Tack för kommentaren.

   Radera